Kaikki orkesterit ja kuorot eivät ole samanlaisia
Kuninkaantien muusikot on turkulainen vuonna 2008 perustettu ammattimuusikoista koostuva barokkiorkesteri ja kuoro. Kuninkaantien muusikot on luonut oman sisääntulokulmansa vanhan musiikin kentälle Suomessa ja tullut tunnetuksi omaleimaisesta ohjelmistosuunnittelustaan ja korkeatasoisista konserttituotannoistaan. Toiminnan pääpainona on tuoda esille tuntemattomien ja tunnettujen eurooppalaisten säveltäjien teosharvinaisuuksia pääasiassa 1600- ja 1700-luvuilta.
Orkesteri ja kuoro
Kuninkaantien muusikot on ainoa suomalainen kokoonpano, joka on yhdistänyt sekä ammattiorkesterin että -kuoron. Yksi ohjelmiston kulmakivistä on siten ollut esittää suuria orkesterille, kuorolle ja solisteille sävellettyjä teoksia. Orkesteri ja kuoro esiintyvät säännöllisesti myös erikseen, ja kokoonpano vaihtelee kulloinkin esitettävien teosten mukaan.
Kuninkaantien muusikot on toimintansa alusta alkaen ollut ammattilaiskokoonpano. Ammattimuusikoiden lisäksi se on työllistänyt useita ammattitanssijoita ja muita taiteenalan erikoisosaajia. Kansainvälinen yhteistyö on myös aina ollut luonnollinen osa Kuninkaantien muusikoiden toimintaa. Lukuisat ulkomaiset solistit ja kapellimestarit ovat vierailleet Kuninkaantien muusikoiden tuotannoissa, ja myös orkesterissa on ollut soittajia yli kymmenestä eri maasta.
Teosharvinaisuuksia ja yksilötuotantoja
Kuninkaantien muusikot on erikoistunut sekä tunnettujen että tuntemattomien eurooppalaisten säveltäjien teosharvinaisuuksien esittämiseen. Pääpaino on 1600- ja 1700-lukujen musiikissa. Suuri osa ohjelmistosta koostuu teoksista, joita on esitetty Suomessa harvoin – jos koskaan aikaisemmin. Kymmenet teokset ovat saaneet Suomen-ensiesityksensä Kuninkaantien muusikoiden konserteissa.
Kuninkaantien muusikoiden konsertit ovat aina ns. yksilötuotettuja ja usein ainutkertaisia kokonaisuuksia. Konserttisuunnittelussa otetaan huomioon paitsi esitettävien teosten erityispiirteet, myös esitysajankohdat, konserttipaikat jne. Tuotantoja leimaa laaja historiallinen taustatutkimus. Useat hankkeet on dokumentoitu ja esitelty laajoissa konserttikäsiohjelmien kaksikielisissä säveltäjäbiografioissa ja teos- ja instrumenttikuvauksissa. Kuninkaantien muusikot on myös yksi harvoista aidosti kaksikielisistä vapaan kentän toimijoista musiikin alalla.
Produktiot toteutetaan yhteistyössä kaupunkien, kuntien, seurakuntien ja muiden kulttuuritoimijoiden kanssa. Kuninkaantien muusikoiden toiminta on laajentunut jatkuvasti, ja se on saanut näkyvyyttä niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Yle Radio 1 on taltioinut ja lähettänyt useita Kuninkaantien muusikoiden konsertteja.
Historiallinen Kuninkaantie
Kuninkaantie on vuosisatoja vanha postireitti Norjan Bergenistä Venäjän Pietariin, jota pitkin kulkivat myös kuninkaalliset, oppineet ja taiteilijat. Saman reitin varrella asuvista soittajista ja laulajista on syntynyt Kuninkaantien muusikot -kokoonpano.
Kuninkaantien muusikoilla on vahva side kotimaakuntaansa Varsinais-Suomeen, ja mm. Turun tuomiokirkko on toiminut sen useiden konserttien näyttämönä jo yli kymmenen vuoden ajan. Kuninkaantien muusikot on toimintansa alusta alkaen vienyt suuria ja korkeatasoisia produktioita myös pienemmille paikkakunnille, joilla niistä voidaan nauttia harvemmin, jos koskaan.
Kuninkaantien muusikoiden taiteellisena johtajana ja kapellimestarina toimi vuosina 2009–2015 Markus Yli-Jokipii. Kuninkaantien muusikoita ovat johtaneet myös mm. Jean-Marc Andrieu, Robert King, Michele Vannelli ja Flavio Colusso.
Organisaation perustamisesta lähtien sen intendenttinä on toiminut Sami Palsio. Apulaisintendentti on Maria Hjerpe.
Harvinaisia soittimia esittelevä konserttisarja
Vuonna 2012 Kuninkaantien muusikot aloitti sarjan konsertteja, joissa esitellään harvinaisia, lähes sukupuuttoon kuolleita soittimia, joille mm. monet klassisen kauden säveltäjät kirjoittivat teoksia. Ensimmäisessä konsertissa Taiteiden yön iltana soolosoittimena oli lasiharmonikka, jota soitti William Zeitler. Vuoden 2013 Taiteiden yössä sarja jatkui italialaisen barokkifagotisti Paolo Tognonin vierailulla Turussa. Loppiaisena 2014 esitetyn Marc-Antoine Charpentier’n Te Deumin kokoonpanossa oli mukana historiallinen serpentti. Konsertin päätösnumerona olleen Jean-Philippe Rameaun Les Indes galantes -teoksen Rondeau-kohtauksessa käytettiin Suomessa tiettävästi myös ensimmäisen kerran soitinta nimeltä kiinalainen hattu.
Elokuussa 2014, Taiteiden yössä, Kuninkaantien muusikoiden solistina ja kapellimestarina esiintyi legendaarisen La Petite Bande -barokkiorkesterin perustaja Sigiswald Kuijken, joka soitti konsertissa violoncello da spallaa ja barokkiviulua. Niin ikään Taiteiden yö -tapahtumassa vuotta myöhemmin solistina kuultiin italialaista Eleonora Vulpiania, jonka soitin on harvinainen lira-chitarra.
Tämän jälkeen sarjassa on vielä esiintynyt saksalainen Eberhard Maldfeld, jonka soitin on käytännössä sukupuuttoon kuollut historiallinen tromba marina. Samassa konsertissa oli Suomessa ensimmäisen kerran mukana myös puiset patarummut. Konserttisarjassa tähän mennessä viimeisenä on esiintynyt ns. naisten viulua, pardessus de viole, soittava Maija Lampela, ja hänen jälkeen vielä belgialainen Marieke Van Ransbeeck, joka on yksi harvoista barokkisäkkipillin, musette de cour, soittajista.
Merkittäviä tuotantoja
Historiallinen passioesitys Turussa – Matteus-passio 400 vuoden takaa
Keväällä 2013 Kuninkaantien muusikot esitti Loimaalla, Nousiaisissa, Turussa ja Salon Perniössä saksalaisen Melchior Vulpiuksen 400 vuotta sitten säveltämän Matteus-passion. Vulpiuksen passio on tiettävästi varhaisin Suomessa koskaan esitetty moniääninen teos. Neljässä eri jumalanpalveluksessa esitetty passio saavutti poikkeuksellisen laajaa kiinnostusta.
Pääsiäisenä 2014 passio esitettiin myös Jyväskylässä Taulumäen kirkossa, jonne oli saapunut noin 600 hengen ennätysyleisö. Palmusunnuntaina 2015 passio palasi Vaasan seudulle tiettävästi noin 300 vuoden tauon jälkeen. Historiallinen jumalanpalvelus Vähänkyrön kirkossa saavutti miltei 800 kuulijaa.
Kuninkaantien muusikot on myöhemmin jatkanut passiohanketta ja esittänyt kapellimestari Jonas Rannilan johdolla Antoine de Longuevalin, Jakob Meilandin, Johann Walterin, Christoph Demantiuksen ja Bartholomäus Gesiuksen historialliset passiot. Esitykset olivat osa Reformaatio 500 -merkkivuoden tapahtumia.
Kuninkaantien muusikot esiintyi Ruotsin kuningasparille
Kuninkaantien muusikot esitti Turun linnassa syyskuun alussa 2012 järjestetyssä yksityistilaisuudessa musiikkia Ruotsin kuninkaan hovista 1700-luvulta. Ohjelma oli koottu Suomessa aiemmin esittämättömistä Francesco Uttinin teoksista. Tilaisuudessa, jossa oli vieraita yli 20 eri maasta, olivat läsnä myös Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia.
Kuninkaantien muusikot Pietarin Kapellassa
Kuninkaantien muusikot, barokkiorkesteri, kuoro ja solistit, esiintyivät 29.10.2011 täydelle salille Pietarin Kapellassa. Kapella on yksi kaikkein legendaarisimmista konserttisaleista Venäjällä, ja sitä on pidettykin maan musiikkielämän kasvoina. Kapellan historia ja vaiheet ulottuvat satojen vuosien päähän. Siellä ovat toimineet ja johtaneet tunnetuimmat säveltäjät ja kapellimestarit, kuten Glinka, Paisiello, Cimarosa ja Rimski-Korsakov.
Kuninkaantien muusikoiden esiintyminen Kapellan salissa oli samalla historiallinen ensimmäinen kerta, kun suomalainen kokoonpano esiintyi tässä salissa.
Turun Taiteiden yö
Kuninkaantien muusikot on vastannut Turun Taiteiden yö -tapahtumasta vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2019 Turun Taiteiden yö täytti 30 vuotta, ja se on kestoltaan pisin yhtäjaksoisesti Turussa järjestetty taidetapahtuma.
Tuntematon säveltäjä – Pietro Antonio Tamburini
Syyskuussa 2009 Kuninkaantien muusikoiden intendentti Sami Palsio sai kuulla, että jossakin eurooppalaisessa arkistossa olisi talletettuna 1600-luvulla eläneen säveltäjän sielunmessun käsikirjoitus. Tätä messua ei olisi tiettävästi milloinkaan esitetty eikä kustannettu, ja jäljellä oli vain yksi käsikirjoituskappale.
Sävellyksen jäljet johtivat monen mutkan kautta yhteen Pohjois-Italian tuon ajan merkittävimmistä musiikkikeskuksista, ja käsikirjoitus onnistuttiin paikantamaan jo muutaman viikon kuluttua.
Heti lokakuussa italialainen vanhojen käsikirjoitusten kopioimiseen erikoistunut mikrofilmiyhtiö sai Palsiolta pyynnön kopioida koko käsikirjoituksen. Mikrofilmi saapui Suomeen muutaman viikon kuluttua, ja miltei neljäsataa vuotta arkistojen kätköissä ollut messu näki päivänvalon. Jo tässä vaiheessa tuntui siltä, että tämän löydön kautta tämä vielä tuntematon säveltäjä kokisi renessanssin, alkaen Suomen Turusta.
Teos esitettiin Maarian kirkossa pyhäinpäivänä 5.11.2011.
Grande successo in Finlandia per i concerti del maestro organista Michele Vannelli
Due importanti appuntamenti organizzati dall’associazione musicale di Turku Kuninkaantien Muusikot (Musicisti della Strada Reale) in collaborazione con l’Istituto Italiano di Cultura di Helsinki hanno caratterizzato l’autunno musicale in Finlandia.
Michele Vannelli, Maestro di Cappella della Basilica di San Petronio nonché organista della chiesa monumentale di San Giovanni in Monte a Bologna, si è esibito nelle due date del 4 e 5 novembre scorso nelle città di Helsinki e Turku.
Nel corso del primo appuntamento, tenutosi nella preziosa cornice della Temppeliaukion kirkko (Chiesa nella Roccia), Vannelli ha magistralmente interpretato brani di musica organistica italiana dei secoli XVI e XVII, proponendo l’ascolto di una selezione di due dei massimi esponenti del Barocco romano, Bernardo Pasquini e Alessandro Stradella, nonché di Marco Antonio Cavazzoni, Girolamo Cavazzoni, Bernardo Storace, Alessandro Scarlatti e di un vasto repertorio di Girolamo Frescobaldi.
Nel secondo concerto, che ha riscosso un largo consenso di pubblico e della stampa locale, registrato e trasmesso anche da Radio Yle, l’organista Michele Vannelli e i Kuninkaantien Muusikot, guidati dal direttore d’orchestra MarkusYli-Jokipii, si sono esibiti nell’esecuzione del manoscritto inedito, prima esecuzione assoluta, del Requiem liturgico di Pietro Antonio Tamburini.
Pro Musica Säätiö on myöntänyt Kuninkaantien muusikoille yhteisöapurahan 7.6.2012.
Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto on valinnut Kuninkaantien muusikoiden toiminnan maakunnallisesti merkittävimmäksi kulttuurihankkeeksi vuonna 2010.
Turku 2011 ‑säätiö on myöntänyt Kuninkaantien muusikoille
Teko 2011 ‑kunniamaininnan Eurooppa-päivänä 9.5.2009.